Denk Niet Dat Iemand Heeft Gewerkt En Niet Heeft Gevonden

Dr. Michael LaitmanBaal HaSulam: ‘Inleiding tot de Studie van de Tien Sefirot’, item 98: Nu is duidelijk dat de vraag die door uitleggers is gesteld over de Mitzva van liefde – waarover gezegd is dat deze Mitzva niet in onze handen is, omdat liefde niet door dwang of verplichting opgelegd kan worden – helemaal geen vraag is. Want het is volkomen in onze handen. Ieder mens kan zijn werk met de Torah verrichten totdat hij ontdekt dat hij Zijn open Voorzienigheid* bereikt, zoals er geschreven staat: “Ik heb gewerkt en gevonden, geloof.”

Als een mens de open Voorzienigheid bereikt, komt de liefde vanzelf naar hem toe, door natuurlijke kanalen. Iemand die – om welke reden dan ook – niet gelooft dat hij door zijn inspanningen tot verwezenlijking kan komen, vertrouwt dus niet op de woorden van onze wijzen. In plaats daarvan denkt hij, dat hard werken niet voor iedereen voldoende is, dit is tegengesteld aan: “Ik heb gewerkt en ik heb niet gevonden, geloof dit niet.” Het is ook tegengesteld aan de woorden: “Zij die Mij zoeken zullen Mij vinden”, juist degenen die ‘zoeken’, wie ze ook zijn, groot of klein. Maar een ieder moet ervoor werken.

Omdat de inspanningen zelf de kli (vat) zijn. Het gaat niet over een voorwaarde, zoals in onze wereld, waar ik een lening bij een bank kan sluiten of kan gaan stelen als ik geen geld heb om iets te kopen. Om spiritualiteit te bereiken heb ik geen keuze, het moet mijn eigen geld zijn! Dat is mijn ‘afscherming’ (Kisufa, in het Hebreeuws van dezelfde wortel als ‘geld’) van het verlangen om te ontvangen, de Masach (scherm). Deze afscherming moet van mijzelf zijn, anders kan ik niet voelen waarmee ik vervuld word.

We kunnen van de Schepper ‘lenen’ en Hem vervolgens terugbetalen door onze inspanningen, zoals er geschreven staat: “De winkel is open en de hand schrijft.” Maar ik kan alleen lenen als hulp voor mijn ontwikkeling en niet om de onthulling te krijgen. Om de onthulling te verkrijgen moet ik mijn eigen kli (vat) hebben.

*Noot: open Voorzienigheid betekent: “Het Licht van Zijn Gelaat” (‘Kabbalah for the Student’, p. 351)

From the 1st part of the Daily Kabbalah Lesson 12/20/12, “The Introduction to the Study of the Ten Sefirot

 

Discussion | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Comments RSS Feed