Veracht Worden Door De Maatschappij Helpt Ons Langs De Weg

What Is a True Prayer?Twee vragen die ik ontvangen heb over vernedering en bescheidenheid:

Vraag: Baal HaSulam schrijft in het boek Shamati, in artikel #27: “Wat Is, De Heer Is Hoog En De Ondersten Zullen Zien“, dat als een persoon zijn “ik” te niet doet, hij de Schepper ziet! Wat wordt er bedoeld met het gevoel van schaamte en vernedering waar hier over gesproken wordt? Waarom vernedert en degradeert de wereld hem?

Mijn Antwoord: Een persoon die zichzelf corrigeert, ontvangt telkens nieuwe toegevoegde delen egoïsme zodat hij door middel van correctie ervan nog hoger kan stijgen. Dit is hoe hij stijgt door alle 125 graden totdat hij volle correctie bereikt.

Om de persoon te helpen dit nieuwe egoïsme te overkomen, dat voortdurend in hem onthuld wordt, zendt de Schepper hem de verachting van de maatschappij. Anders zou de persoon de ophemeling horen van de maatschappij en “zichzelf ervoor verkopen”. Hij zou beginnen van de eer en glorie te genieten, die samengaan met het zijn van een “rechtvaardige man”, aangezien hij niet de bescherming heeft tegen de volgende portie egoïsme dat onthuld zal worden.

Vraag: Het is geschreven dat de Schepper van Mozes hield wegens zijn bescheidenheid. Ik zie in dat verschillende beproevingen in het leven ons bescheidener maken. U raadt ons aan om onze vrienden te zien als zijnde groter dan wijzelf. Wat betekent het om bescheiden te zijn? Als we onszelf te niet doen, hoe vermijden we het om dezelfde fouten te maken als de aanhangers van de Oosterse leringen?

Mijn Antwoord: Bescheidenheid komt niet van het “doden van het vlees” oftewel zelfdestructie, maar van:

1. Het beseffen dat je niet in je eentje door de correctie kunt gaan, maar dat je hiernaar streeft en ernaar verlangt dat het Hoogste Licht je corrigeert. Een persoon kan niets aan zichzelf in zijn eentje corrigeren! Anders zou hij in plaats van bescheiden te zijn, trots zijn op zijn bescheidenheid!

2. Bescheidenheid verschijnt als gevolg van het onthullen van de grootsheid van de Schepper. De persoon die de Schepper niet onthult door middel van het bestuderen van Kabbalah, verwerft geen bescheidenheid en kan er zeker van zijn dat hij vervuld zal zijn door loze trots.

Verwante Materialen (Engels):
Laitman.com Post: Is Pride a Form of Egoism?

Discussion | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Comments RSS Feed