Kabbalah Is Een Wetenschap Over De Hoogste Wereld

First Become a Scientist, and Then You Can Speak Against ScienceTwee vragen die ik ontvangen heb over de relatie tussen Kabbalah en andere wetenschappen:

Vraag: Als u zegt dat Kabbalah een wetenschap is, bedoelt u dit in de oude zin van het woord? Dat wil zeggen, dat Kabbalah een belichaming is van kennis (zij het praktische of theoretische wijsheid)? Of gebruikt u het op een moderne manier: Kabbalah is net als chemie, biologie en geologie?

Mijn Antwoord: Kabbalah onthult de aard van het Hoogste Licht aan ons. Een vonk van dit Licht heeft de explosie veroorzaakt die ons hele Universum geschapen heeft en alles wat het opvult: het levenloze, vegetatieve en dierlijke niveau van de natuur, inclusief het dierlijke deel van de mens.

Door de fundamenten van alles wat bestaat te bestuderen – materie (verlangen) en het Licht (genot), leren we de basis van alle objecten en verschijningen in onze wereld. Voor meer hierover zie het artikel “Kabbalah als Oorsprong van alle Wetenschap” en “Deel 1 van Talmud Eser Sefirot – Innerlijke Observatie“.

Vraag: Kabbalah is geen filosofie, maar komt de ene filosofie er meer mee overeen dan de andere? Kan er enige waarheid gevonden worden in filosofie, zelfs als ze over deze wereld spreken?

Mijn Antwoord: Er is geen waarheid in filosofie, omdat het zich bezighoudt met het beantwoorden van de vragen die het voor zichzelf heeft uitgevonden, of het probeert juist de vragen te beantwoorden die niets te maken hebben met praktische ervaring (het probeert te spreken over de “abstracte vorm”).

Zelfs als filosofie over onze wereld spreekt, beredeneert het niet op een praktische manier. Dit wil zeggen, het spreekt over iets als zijnde een vorm of essentie die gescheiden is van de materie. Kabbalah aan de andere kant, spreekt over de vorm of essentie binnen in de materie en over de vorm van de materie (zie “Inleiding tot het Boek van Zohar“). Om deze reden, zijn alle filosofische conclusies door de menselijke geschiedenis heen in het ergste geval vreselijk fout en in het beste geval, niet helemaal precies. Zie Baal HaSulam’s artikelen over dit onderwerp.

Verwante Materialen (Engels):
Laitman.com Post: Kabbalah: The Root of All Sciences
Laitman.com Post: Philosophy and Kabbalah
Article: “Kabbalah as a Modern Science”
Chapter from Book Kabbalah Revealed: “The Cradle of Science”
Tal Asher’s Interview with Rav Michael Laitman, PhD
Baal HaSulam Article: “The Wisdom of Kabbalah and Philosophy”

Discussion | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Comments RSS Feed